På svenska betyder ”detox” avgiftning. Men när man talar om detox idag syftar de flesta inte på avgiftning från till exempel alkohol eller andra droger, utan från »slaggprodukter« eller från gifter som ska ha lagrats in i kroppen. Vilka gifter det handlar om framgår oftast inte. Detoxkurer innebär i de flesta fall någon form av fasta, eller en ensidig kost i form av juicer, teer eller buljonger (eller varför inte gummibjörnar) under en begränsad tid.
När det gäller utsöndring av giftiga ämnen har människan två organ – levern och njurarna – som tillsammans gör ett utmärkt jobb med att rena blodet.
Vilseledande marknadsföring
Marknadsföringen kring detoxkurer nöjer sig ofta inte med påståendet om att kuren renar kroppen från gifter, utan lägger gärna till hälsopåståenden i stil med att man bli piggare, ökar sin ämnesomsättning, får slätare hy, finare hår, en välfungerande mage eller ett starkare immunförsvar. När det gäller utsöndring av giftiga ämnen har människan två organ – levern och njurarna – som tillsammans gör ett utmärkt jobb med att rena blodet från ämnen som inte ska vara där. Det finns dock inte någon forskning på om detoxkurer bidrar till denna utsöndring, eller till något av de övriga hälsopåståendena. Att det saknas forskning är inte samma sak som att det inte är sant, men det gör att man kan ifrågasätta påståendena kring detoxkurer. Varifrån kommer informationen? Men alla som upplever hälsofördelar efter att ha genomgått en detoxkur då? En anledning kan vara att de under en period uteslutit mat med lågt näringsvärde, ohälsosamma fetter och ett överskott av animaliska produkter, en annan kan vara den välkända placeboeffekten.
Så nej, med det vi vet idag kan man inte säga att detoxkurer fungerar för att rena kroppen.